Sakskompetanse: Vårt meget kompetente panel består av Johan Bergli, Linn Andréa Aasland og Ragnhild Holm.

Sakskompetanse: Vårt meget kompetente panel består av Johan Bergli, Linn Andréa Aasland og Ragnhild Holm.

Even Finsrud

Altsaksofon uten å tømme lommeboka

TEST: Du har ikke penger til en dyr altsaksofon, men trenger et instrument som både låter godt og er inspirerende uten å måtte pantsette bolig. Vi har spurt et panel av musikere om råd.
13.10.2016
11:10
13.10.2016 14:11

even@musikkultur.no

Altsaksofonen er trolig den mest brukte av saksofonene. Den er lett å bære og det er skrevet mange fine originalstykker for instrumentet – helt fra nybegynnernivå til avanserte konsertstykker. Den er like populær blant begynnere som profesjonelle og har høy status blant musikere, blant annet takket være en av instrumentets fremste utøvere, legenden Charlie Parker.

Fem modeller

Vi har testet altsaksofoner i middels prisklasse. Vårt panel består av pedagog Ragnhild Holm, frilans jazzmusiker Johan Bergli og masterstudent og frilanser Linn Andréa Aasland. Det er totalt fem modeller med i testen, alle koster pluss/minus 20 000 kroner. Mange av modellene leveres med munnstykke og bag/etui.

Testen er lagt opp slik at alle får med seg et instrument og går i hvert sitt rom før man møtes og diskuterer. Deretter rullerer man til alle har spilt på samtlige horn. I tabellen på neste side finner du hvordan den enkelte utøver klassifiserte ulike egenskaper ved hver enkelt saksofon.

Yamaha YAS-62 02

Yamaha YAS-62 02

Yamaha

Altsaksofonen til Yamaha er relativt ny, og føyer seg pent inn i rekken av Yamaha-produkter: Den er en solid arbeidshest.

Holm: – Denne er egentlig litt enkel. Jeg blåser rett igjennom og den har ikke den dybden i klangen som jeg liker ved andre saksofoner. Da mister man også mulighetene til å spille briljant, men for nybegynnere kan det være et fint instrument..

Bergli: – Yamaha har den fordelen at du som regel bare kan plukke hornet opp av kassa og så fungerer det. Den er lettspilt, men mangler kanskje litt kjerne i tonen. Den er lettvinn og lettspilt på godt og på vondt og jeg kunne fint ha tatt med denne på spilling. Yamaha er meget grei å ha med å gjøre.

Aasland: – Jeg opplever den som utrolig lettspilt. Instrumentet har kjedelig klang, men den er super for skolekorps.

Bergli: – Sjanger har mye å si og jeg spiller jo med et typisk jazzmunnstykke. Jeg blir ikke med på å dømme Yamahaen nord og ned som jazzhorn, altså.

Holm: – Det er et stort poeng hva man skal bruke det til. Generelt liker jeg ikke å undervise elever med dårlige instrumenter. Det er noe med glitter i klangen som mangler, og elevene hører det. Derfor må de ha instrument som kan frembringe det.

Keilwerth JK2101-8-0

Keilwerth JK2101-8-0

Keilwerth

Keilwerth-saksofonen er en gammel kjenning for mange.

Bergli: – Denne tror jeg ikke er helt tett. Hornet er trangt i bånn og C#’en hoster, men dette kan være justering og ikke til forkleinelse for instrumentet. Det er åpenbart en studentmodell og den ligger ikke så godt i hånda og føles litt klumpete. De som er vant med Keilwerth vil sikkert være uenige med meg. Litt flat klang, denne modellen passer ikke meg.

Aasland: – Klangen er helt grei, men ikke den beste. Mekanikken liker jeg ikke i det hele tatt. Trolig er det en vanesak, men klaviaturet føltes skeivt så jeg måtte vri hånda. Jeg opplevde ikke hornet som utett, men det var noen vibrasjoner ved E, D# og D som gjorde at jeg måtte ta ned munnstilling.

Holm: – For meg var denne mer interessant enn Yamaha. Jeg følte mye mer guts, mye mer motstand og det gjorde hornet mer spennende. Klaviaturet var uvant, det spriker liksom litt rart. Men denne er en av de bedre her i dag.

Selmer AXOS

Selmer AXOS

Selmer

Selmers Mark VI regnes som et av de fremste merkene, så deres modeller er kjent for mange. Axos er en rimeligere variant.

Aasland: – Ja, denne er jeg vant til. Denne er virkelig ikke gal. Klangen blir litt tynnere oppover i registeret, men totalt er dette en fin modell med varm og fin klang og for meg en klar vinner, så langt. Mekanikken er utrolig god.

Holm: – Helt enig. Dette er en drøm av et horn. Modellen står ikke langt tilbake for toppmodellen. Med denne kan jeg forme og holde på klangen, spille sterkt og spille svakt, kort sagt bli inspirert. Klaviaturet er en drøm. Det spiller ingen rolle om jeg spiller fort eller sakte, den er egal og lett å komme opp til firstrøken C. Den føles som en dyrere modell.

Bergli: – Ja, denne er veldig bra. Den leveres komplett med kasse og munnstykke og klaviaturet ligger rett i hånda. I rettferdighetens navn skal det sies at jeg spiller Selmer fra før, så jeg kjenner merket godt. Jeg kunne nok ha foretrukket enda litt mer motstand i hornet, men denne kunne jeg fint tatt med på jobb.

Jupiter JAS 1100Q

Jupiter JAS 1100Q

Jupiter

Jupiters instrumenter er kjent for de fleste som har spilt i korps.

Aasland: – Den er helt grei. Jeg hengte meg litt opp i at den klinger litt trangt i dypt register og det ødela litt. Men resten av registeret klang helt fint og hadde en varm tone med personlighet og fin mekanikk. Men den intonerte litt rart. Tonen D var helt krise

Holm: – Instrumentet har en enkel klang, som jeg heller oppfattet som litt kjedelig. Enig i intonasjonsproblemene og det var skarpe kanter på mekanikken som ikke var bra.

Bergli: – Den er ganske hard i klaviaturet og man må sprike litt med fingrene. Det er ikke bra, særlig for yngre utøvere med små hender.

Yanagisawa A-W01

Yanagisawa A-W01

Yanagisawa

Yanagisawa er også et kjent merke som har vært mye brukt i de fleste norske korps.

Bergli: – Dette er et nydelig horn. Jeg savner også her litt motstand, men det tar jeg med flisa. Den skvatt opp i høyden, til tross for et klaviatur som jeg må bruke litt tid på å venne meg til. Jeg anser ikke det for noe problem. Også dette hornet kunne jeg ha tatt med på jobb.

Holm: – Jeg er enig. Dette instrumentet er overraskende bra og har en interessant klang. Det du gir, det får du ut. Godt klaviatur med gode klaffer som gjør det enkelt å nå opp i høye registre. Intonasjonen kunne vært noe bedre, men dette instrumentet er det tak i.

Aasland: – Instrumentet er slett ikke verst. Det er godt tak i det, men jeg foretrekker Selmerklangen. Klaviaturet ligger fint i hånda og klangen er varm og fin og med god motstand. Det fremstår proffere enn hva prisen skulle tilsi. Jeg ble positivt overrasket.

Konklusjon og detaljer

Selmer-saksofonen var testens soleklare vinner. Testerne bruker ord som «glitter i klangen» og sier at det er en svært god saksofon til prisen.

Testerne har gitt alle modellene karakter fordelt på kriterier som tonekvalitet, mekanikk, åpenhet og bræreevne. Konklusjonen finner du i bildet, mer ved å trykke på lenken under:

Se hele tabellen her

Om testerene

Ragnhild Holm er en ledende saksofonpedagog. Gjennom sitt virke som timelærer i saksofondidaktikk ved Norges musikkhøgskole i 20 år, har hun vært med på å utdanne mange saksofonpedagoger. Ragnhild er utdannet med saksofon og piano som hovedinstrument og har spilt aktivt i saksofonkvartett i tillegg til å undervise. Hun har arbeidet i musikk- og kulturskole og underviser ved Rud videregående skole i saksofon- og ensemblespill.

Johan Bergli er i dag pensjonist og har nærmere 40 år som altsaksofonist i Stabsmusikken bak seg. Han var med i Radiostorbandet fra 1972 til det ble nedlagt i 1990, pluss diverse andre profesjonelle storbandprosjekter. I tillegg har han jobbet med teater, TV, radio, og som studiomusiker(deltatt på over 200 LP/CD-innspillinger). I dag er han aktiv som jazzmusiker i egne og andres grupper/storband.

Linn Andréa Aasland er 26 år og kommer fra Nittedal, men bor i Oslo. Hun har studert bachelor i utøvende klassisk saksofon ved Norges musikkhøgskole og ett år av studiet var ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus. Hun holder nå på med master i utøvende ved Norges Musikkhøgskole. Ved siden av studiet jobber hun som frilansmusiker, har saksofonelever i kulturskolen og har blant annet vikariert i Oslo Filharmonien, Det Norske Blåseensemble og Den Kongelige Norske Marines Musikkorps.

Takk til: Schlagerforlaget AS, Den Lille Basun og Yamaha Scandinavia.

13.10.2016
11:10
13.10.2016 14:11

Mest lest