ET GLEDENS HÅNDTRYKK: Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, og Elisabeth Dyvik i ICORN, underskrev i juli en avtale om friby for musikere. Nå kan Harstad glede seg over The Freemuse Award.

ET GLEDENS HÅNDTRYKK: Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, og Elisabeth Dyvik i ICORN, underskrev i juli en avtale om friby for musikere. Nå kan Harstad glede seg over The Freemuse Award.

Anders Søvik

Ytringsfrihetspris til Harstad

Verdens første friby for musikere – Harstad – har fått årets Freemuse Award. Dette er første gang prisen deles ut til en by.
13.11.2014
10:26
27.08.2015 20:02

marte@musikkultur.no

The Freemuse Award deles ut til en person eller en organisasjon som på en fremragende måte har arbeidet for ytringsfrihet i musikken. Tidligere vinnere inkluderer blant andre Ramy Essam, en markant musikalsk stemme og aktivist under den arabiske våren i Egypt, sangeren og aktivisten Pete Seeger, og Festival au Désert i Mali.

– Har inspirert andre byer

Det er Freemuse som deler ut prisen. Freemuse er en uavhengig organisasjon som jobber for å forsvare musikeres og komponisters ytringsfrihet over hele verden.

– Harstad har inspirert mange andre byer, og det er ingen tvil om at dette har ført til at flere byer har bestemt seg for å gi opphold til forfulgte musikere og kunstnere, sier Ole Reitov i en pressemelding.

Han er administrerende direktør i Freemuse.

Safemuse blir også trukket fram av Reitov.

– Norske Safemuse har spilt en stor rolle i denne prosessen, sier han.

Safemuse ble stiftet av MFO og NOPA i 2013, og MFO har vært en viktig fødselshjelper for organisasjonen. Det var Safemuse som tok initiativ til å etablere en fribyordning for musikere. Jan Lothe Eriksen er prosjektleder.

– Veldig takknemlige

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, er svært glad for prisen.

– Vi i Harstad er veldig takknemlige. Vi har jobbet hardt for å bli den første byen som kan huse forfulgte musikere. Denne avgjørelsen er noe som støttes av hele det politiske miljøet i Harstad. Vi har mange profesjonelle musikere i byen, og dette var en av grunnene til at det var naturlig å ha et mål om å få tittelen «verdens første friby for musikere». Å vinne prisen viser at hardt arbeid lønner seg. Det har vært en lang reise, sier Bremnes.

Den første fribymusikeren har ennå ikke kommet til Harstad, men det arbeides for å få fortgang i prosessen. The Freemuse Award deles ut under Music Freedom Day 3. mars neste år.

13.11.2014
10:26
27.08.2015 20:02