Musikere forsvinner fra West End

På Londons West End byttes musikere ut med mimende skuespillere. MFO oppfordrer norske utøvere til å støtte kollegene i England.
02.06.2014
08:39
27.08.2015 20:02

marte@musikkultur.no

The National Theatre i London har bytta ut fem musikere i forestillingen War Horse med mimende skuespillere.

– En fornærmelse mot musikkteatret

Horace Trubridge, assisterende generalsekretær i The Musicians’ Union i Storbritannia, er ikke nådig mot det tradisjonsrike teatret etter at de har sparket musikerne av scenen:

– Dette er en fornærmelse mot musikkteatrets historie, i det hele tatt å tro at publikum vil foretrekke å se skuespillere mime framfor å oppleve levende musikere på scenen, sier han til nettstedet The Stage.

Musikerne i forestillingen mener The National Theatre har brutt kontrakten med dem. De har nå brakt saken inn for retten, med støtte fra det engelske musikerforbundet.

Bandet på fem har vært en integrert del av forestillingen War Horse siden premieren i 2007.

– The Musicians’ Union kjemper for å få musikerne gjeninntatt. De har MFOs fulle støtte og sympati, sier nestleder i MFO, Kristin Haagensen, som anbefaler alle å støtte oppropet Save The WarHorse band #KeepMusicLive.

Støtt her

– Ikke fornuftig bruk av penger

Det er kunstneriske og økonomiske årsaker som ligger bak valget om å bytte ut musikerne med mimende skuespillere og innspilt musikk, ifølge The National Theatre. På nettsiden thestage.co.uk hevder teatret at 25 prosent av musikkbudsjettet på én million pund går til å betale musikerne, og at dette ikke er «fornuftig bruk av penger». Teatret forteller også at musikerne hovedsakelig er plassert utenfor scenen under forestillingen, at publikum kun ser dem i noen minutter, og at store deler av showet allerede er forhåndsinnspilt. Det britiske musikerforbundet reagerer også på at innspillingen er gjort utenfor Storbritannia.

På forbundets nettsider beskrives teatrets avgjørelse slik:

«Denne avgjørelsen truer ikke bare hver enkelt musikers levebrød, den undergraver også prinsippet om å ha levende musikk i West Ends teatre.»

Det har ikke lyktes Musikkultur å få en kommentar fra det britiske musikerforbundet.

Les mer

The Musicians’ Union kjemper for å få musikerne gjeninntatt. De har MFOs fulle støtte og sympati.

Kristin Haagensen

02.06.2014
08:39
27.08.2015 20:02