TØFT YRKE: – Creo vil skape en bevissthet rundt at utøvende kunstnere er psykiske og fysiske toppidrettsutøvere, sier Christine Thomassen.
Creo
Creo med nysatsing på scenekunstmedisin
Creo lanserer en ny helsesatsing for medlemmer.
– Mange vet ikke hvor de skal henvende seg, enten de sliter psykisk eller fysisk, sier Creos nestleder Christine Thomassen.
frida@musikkultur.no
– I dag kreves det mer av utøvende kunstnere enn noen gang. De jobber lenger, og må ha bredere repertoar. Det er større krav og større konkurranse om jobbene, med stort internasjonalt press, sier Thomassen.
– Samtidig er det et begrenset helsefokus og lite hjelp å få for mange, enten de sliter med mentale eller fysiske utfordringer. Man vet ikke hvor man skal henvende seg. Det vil vi gjøre noe med.
Les også: WHO-rapport slår fast: Kunst spiller en betydelig rolle for fysisk og psykisk helse
– Dette er psykiske og fysiske toppidrettsutøvere
Dette bunner i Creos nysatsing på feltet scenekunstmedisin. Idrettsmedisinen har vært etablert lenge, men det er annerledes for kunstnere, ifølge Thomassen. Det er riktignok større internasjonalt:
– «Performing Arts Medicine» er en internasjonal fagterm. Vi har døpt dette scenekunstmedisin på norsk. I Norge finnes det ingen oversikt over helsetilbud for kunstnere per nå: feltet er lite koordinert og satt i system. Creo vil skape en bevissthet rundt at dette er psykiske og fysiske toppidrettsutøvere, utdyper Thomassen.
Les også: Ny undersøkelse: 40 prosent føler seg ikke klare for kulturarrangementer
Vil lage stor helseoversikt
Creo har lagd en egen seksjon for scenekunstmedisin på hjemmesiden. Der vil det legges ut informasjon, forskning og relevante lenker – om alt fra særskilte yrkesrelaterte skader til prestasjonsangst. Creo samler inn informasjon om tilbud og behandlere, om hvem medlemmene bruker og har erfaringer med, forteller Thomassen. Hun presiserer at dette er «første versjon», og at oversikten vil bygges ut etter hvert.
Kun for Creo-medlemmer
Enn så lenge vil oversikten være eksklusiv for Creo-medlemmer.
– Det er dette behandlerne som er listet opp har gitt samtykke til – og det er vi som har gjort jobben. Men vi jobber med å etablere et samarbeid med blant andre Musikkhøgskolen (NMH) og Norsk teater- og orkesterforening (NTO) om å etablere et nasjonalt scenekunstmedisinsk nettverk i Norge. Så på sikt er det Creos målsetting at denne type info tilgjengeliggjøres for alle, forteller Thomassen.
Les også: – Det ligger en slags oppfatning om at musikere skal ha det jævlig i perioder
Siste nytt
LANGTIDSUTDANNEDE: – Det var mye oppmerksomhet om prestenes lønn, men viktigst var det at dette var en streik for alle de langtidsutdannede i kirken, sier Yngvild Wattum Stuksrud.
Privat
Avblåst streik i kirken: – Viktig med lønn som samsvarer med utdannelsen, sier organist Yngvild Wattum Stuksrud
UTSATT: Orkestrene, teatrene og Operaen får heller ikke i dette tariffoppgjøret landet en ny pensjonsordning. Men i morgen sluttføres de andre delene av forhandlingene.
Ole Palmstrøm
Fortsatt uavklart om pensjon i orkestrene, teatrene og Operaen. Koronapandemien sørger for avlyst mekling i kultursektoren
Mest lest
NOMINERT I ÅR OGSÅ: Maja Ratkje fra fjorårets prisutdeling.
AkaM1k3
Maja Ratkje vant Musikkforleggerprisen i fjor. Det kan hun gjøre i år også. Her er de nominerte
LOVER OG RETORIKK: – Enkelt kan man si at det er to hovedutfordringer: Det ene er land som allerede har lover som på et eller annet nivå forbyr eller begrenser LHBTI-kunstneres ytringsfrihet, det andre er land som i og for seg ikke har noen lover som forbyr, men hvor myndighetspersoner driver en retorikk som er klart fiendtlig mot denne gruppen mennesker, sier Sverre Pedersen.
iStock/Circle Creative Studio