Amatørteater med levende musikk

Amatørteatret A.P.P.L.A.U.S i Moss har engasjert 11 profesjonelle musikere.
11.04.2014
11:20
27.08.2015 20:02

marte@musikkultur.no

– Å ikke ha levende musikere har aldri vært noe tema hos oss. Vi har sørget for musikere i grava siden vi starta teatret i 2000. Orkesteret i år er et av de største vi har hatt, det er fordi musikken krever det. Vi visste at vi måtte prioritere dette da vi valgte å sette opp The Producers, sier sanglærer og tillitsvalgt ved Kulturskolen i Moss, Rygge og Våler, Gudrun Røsholdt Lorentzen.

Hun er bekymret for utviklingen som går mot mer innspilt musikk på landets teaterscener.

– Det er forferdelig trist hvis det blir slik at musikken i teatrene kjøres på tape i framtiden. Det blir ikke en like god forestilling uten musikere, ikke så givende og dynamisk. Jeg tror ikke The Producers hadde vært mulig uten musikere i grava. Veldig mye av den talte dialogen ligger oppå musikken og det er mye tekst innimellom sangnumrene. Det ville vært vanskelig å time, mener Røsholdt Lorentzen.

Dugnadsånd og profesjonell holdning

A.P.P.L.A.U.S er en musikkteatergruppe for ungdom mellom 15 og 20 år, som drives av Kulturskolen i Moss, Rygge og Våler. Hvert år setter ungdommene opp en musikal, med god hjelp av en dugnadsinnstilt foreldregruppe, lærerkrefter fra kulturskolen og profesjonelle utøvere i apparatet rundt. I fjor var de det eneste teatret i Norge som fikk rettighetene til musikalen Legally Blonde.

– Ungdommene må på audition for å få være med på disse prosjektene. De får undervisning i kulturskolen, men i en litt annen årssyklus enn andre elever. Vi starter forberedelsene på høsten og har forestillinger før påske. Elevene har fire undervisningstimer i uka, to timer sang og to timer teater, kombinert med dans, forteller Røsholdt Lorentzen.

Dette er kulturskolens største prosjekt i løpet av skoleåret, og sjøl om det er amatører på scenen, og det forventes at foreldre bidrar i kostymegrupper, rekvisittgrupper, sponsor- og PR-grupper eller på systua, legges det vekt på at apparatet rundt er profesjonelt.

– Det er helt fantastisk å være med! Alle jobber intenst og jeg er imponert over innsatsen til ungdommene, sier en entusiastisk Røsholdt Lorentzen.

Gjør ungdommene trygge

Hun forteller at musikalteatret ikke hadde overlevd uten dugnadsånden.

– Levende musikk er ofte et spørsmål om økonomi. Hvordan greier dere å lønne musikerne?

– Vi hadde nok ikke klart å få det så fint uten dugnadshjelpen. Elevene i kulturskolen betaler også elevavgift, selvfølgelig. Dessuten hadde det ikke gått uten sponsormidler fra næringslivet. Vi har fått låne kostymer og rekvisitter fra Oslo Nye Teater, og vi har kjøpt kostymer på salg. Musikerne lønnes per forestilling og for fem prøver i forkant, forteller Røsholdt Lorentzen.

De fleste av de 11 musikerne som spiller på The Producers er tilknyttet kulturskolen i mindre stillinger og kombinerer dette med frilansjobbing.

– Men dette prosjektet er ikke en del av undervisningsstillingene, musikerne lønnes utenom. Det å ha yrkesmusikere i grava gir en trygghet for ungdommene. De blir loset fram av et trygt og stødig orkester. Det gjør at de vokser enda mer. Dessuten svinger det jo utrolig!

Det å ha yrkesmusikere i grava gir en trygghet for ungdommene. De blir loset fram av et trygt og stødig orkester.

Gudrun Røsholdt Lorentzen

A.P.P.L.A.U.S – Kulturskolen i Moss, Rygge og Våler sitt flaggskip. Musikkteater for ungdom mellom 15 og 20 år.

Setter opp én musikal i året. Legger vekt på at apparatet rundt skal være profesjonelt.

I år: The Producers av Mel Brooks, med 28 ungdommer på scenen, 11 musikere i grava og rundt 250 kostymer. Siste forestilling er 12. april i Parkteatret i Moss.

11.04.2014
11:20
27.08.2015 20:02

A.P.P.L.A.U.S – Kulturskolen i Moss, Rygge og Våler sitt flaggskip. Musikkteater for ungdom mellom 15 og 20 år.

Setter opp én musikal i året. Legger vekt på at apparatet rundt skal være profesjonelt.

I år: The Producers av Mel Brooks, med 28 ungdommer på scenen, 11 musikere i grava og rundt 250 kostymer. Siste forestilling er 12. april i Parkteatret i Moss.

Mest lest