Marte Bjerke

Cathrine Winnes tildelt Komponistforeningens likestillingspris

Dirigent Cathrine Winnes ble 18. desember tildelt likestillingsprisen fra Norsk komponistforening.
19.12.2019
08:29
19.12.2019 08:26

marte@musikkultur.no

«Komponistforeningens likestillingspris 2019 tildeles en person som over flere år har arbeidet for å løfte fram likestillingsperspektivet i det skapende musikklivet som dirigent og formidler.»

Slik lyder deler av begrunnelsen fra Komponistforeningen, som overrakte prisen til Winnes i går kveld, da hun dirigerte Nøtteknekkeren foran en fullsatt sal i Operaen. 

Winnes får prisen både for sitt arbeid med å grave fram norske kvinnelige komponister til stemmerettsjubileet i 2013, for SVT-serien «She composes like a man», men først og fremst for innsatsen for å skape et balansert repertoar gjennom en systematisk praksis i arbeidet som dirigent og formidler.

I tillegg til en omfattende frilanskarriere, er Winnes kunstnerisk leder for Blåsarsymfonikerna, som er det svenske ensemblet med flest kvinnelige komponister på sitt repertoar, ifølge Komponistforeningen. Regnet i antall minutter, framfører orkesteret 20 prosent musikk skrevet av kvinner.

Selv sier Winnes dette om sitt arbeid:

– Min filosofi har vært en slags «deeds not words». Jeg prater derfor svært sjelden om selve politikken i repertoarvalget. Derimot har jeg forsøkt å betone hvordan musikklivets mangfold berikes av at dette repertoaret kommer fram i lyset, og løfte fram verkene og historiene uten tanke på at vi eventuelt skulle ha noen motpoler eller motstandere. Når musikere i orkesteret sier: «Wow, så flott musikk av Boulanger,» har hun fått en likestilt behandling. Ikke fordi hun er kvinne, men fordi hun er god. Derfor promoterer jeg musikken uten å snakke særlig om politikk, og lar dens historier og verker gjøre jobben selv.

• Les intervju med Cathrine Winnes her.

19.12.2019
08:29
19.12.2019 08:26